Tandheelkundige gezondheid > Dental Procedure > gevoelige tanden > Roken en gevoelige tanden (Query)

Roken en gevoelige tanden (Query)

 

Ik oefen een goede mondhygiëne. Ik heb een sigaret roker voor een zeer lange tijd geweest. Maar laat mijn tanden beginnen om echt pijn toen ik rook. Mijn tanden en tandvlees zijn erg gevoelig geworden. Zelfs borstelen maakt me ineenkrimpen. Is de gevoeligheid in mijn tanden als gevolg van roken?

Dentine is de inwendige inhoud van een tand die wordt afgedekt en beschermd door het glazuur in de kroon en het cement in de root. Tandgevoeligheid wordt meestal veroorzaakt door blootgestelde dentine.

Tabak gebruik is één van de grootste risico voor tandvleesontsteking. Gum ziekte komt vaker voor en is ernstiger bij rokers. Tabak gebruikers eerder kleverige plaque op de tanden die moeilijk te verwijderen, die tandvleesproblemen en uiteindelijk tandvlees veroorzaken. Het glazuur is dun vooral aan het tandvlees, waar de kroon aan de wortel. De teruggetrokken tandvlees bloot dit email aan slijtage onderhevig zijn, en ook bloot de wortel leidt tot gevoeligheid. Het laat ook de tanden kwetsbaar voor verval, waardoor de gevoeligheid kan veroorzaken.