Tandheelkundige gezondheid > FAQ > Topic A tot Z > Occlusal Trauma > Terug in november vorig jaar, had ik druk en temperaturesensitivity

Terug in november vorig jaar, had ik druk en temperaturesensitivity

 
Opgelost Vraag:
Terug in november vorig jaar, ik had druk en temperatuur
gevoeligheid van de eerste kies in de rechterbenedenhoek van mijn mond <. br />
Dus verwees mijn tandarts me om een ​​enodondontist die de schuld van de problemen
op een scheurtje (ze kon niet direct te zien) veroorzaakt door bruxisme.
Dus ze verwijderd van de wortels vanaf die tand die dag en zet in een tijdelijke
vulling. Ongeveer elke maand of zo, we herhalen dit proces. Elke
tijd, tegen het einde van die tijd, ik zou temperatuur en druk
pijn weer te voelen in die tand.
Na het doen van dit misschien wel vier of vijf keer, ze is aan te bevelen dat
dat tand worden gewonnen.
Ondertussen, in maart van dit jaar, raden ze dat ik ook een wortel
kanaal uitgevoerd op mijn eerste premolaar in hetzelfde deel van de mond .
met andere woorden, deze twee tanden naast elkaar.
Het ziet alsof ze binnenkort gaat aan te bevelen dat deze tand
worden gewonnen ook. Nogmaals, is ze de schuld te geven van een haarscheurtje.
Er is nog nooit een infectie in verband met deze tanden geweest.
Van wat ik in staat om op te lezen zijn geweest, lijkt het erop dat haarlijn fracturen behandeld
prompt met root-kanalen meestal niet leiden tot extractie. Vooral
voor twee tanden in een rij.
Is zoiets typisch? Is het de moeite waard het nastreven van een second opinion hier? Ik zou
liever niet een tand verliezen. Zeker niet twee op een rij.
Ik vraag me af wat je zou aanraden aan het doen?
Dank je wel! Ingezonden: 2 jaar geleden. Categorie: Dental
Expert: Mark Bornfeld, DDS antwoordde 2 jaar geleden. Welkom, en dank u voor uw vertrouwen in mij!

Kunt u aangeven hoe uw endodontist de tand die gevoelig was bepaald? Het was gebaseerd op de waarneming van pijn locatie of was gebaseerd op een sequentiële uitdaging elke tand in het gebied met verschillende stimuli (bijvoorbeeld wanneer u op een tand tegelijk aanbrengen van een koude stimulus één tand per keer , etc.)
ook kunt u aangeven of uw endodontist was eigenlijk in staat om de aanwezigheid van een breuk aan beide tand te zien, of dat dit was gewoon een vermoeden van haar kant.

Dit me zal toestaan ​​om een ​​meer accurate en relevant antwoord te geven ...
Klant: antwoordde 2 jaar geleden. Voor de eerste tand, zij opgemerkt dat wanneer ik druk vrijgelaten, het pijn. Ze kon ook vertellen in het algemeen door te kijken naar mijn mond dat ik een molen, dat wil zeggen bruxisme. Ze merkte ook op dat ik gevoelig voor temperatuur was. Zeker voor kou. Ik ken haar niet herinneren proberen warmte. Ik geloof dat ze hebben ook een aantal tikken en er was wat gevoeligheid daar ook.
Zetten die dingen samen, vermoedde dat ze een scheurtje. Maar ze kon nooit echt zien de breuk, hetzij door X-ray of microscoop. Dus het was duidelijk een vermoeden van haar kant.
Ze heeft nooit gebruikte kleurstoffen of (bij mijn weten) licht om dit vast te stellen, hoewel ik onlangs heb geleerd dat dat zijn andere technieken.

Mijn beste herinnering is dat ze ging door een soortgelijk proces voor de tweede tand.
Dank je wel voor het vragen voor de verduidelijking.
Expert: Mark Bornfeld, DDS antwoordde 2 jaar geleden. Een meer duidelijkheid, dan kunt u: u dat aangeven & quot; ... als ik druk vrijgelaten, het pijn Restaurant & quot ;. Precies hoe heb je vrijlating druk uit te oefenen en? Heeft u gewoon knijp je tanden op elkaar en laat, of heb je endodontist gebruik een instrument geplaatst tussen uw tanden en verplaatsen van de ene tand naar de volgende om de tand dat de bron van de gevoeligheid was identificeren?

de bedoeling hier is te bepalen of een doelstelling method-- dwz een techniek die niet uitsluitend vertrouwen op uw waarneming van de plaats van de pain-- gebruikt.
Klant: antwoordde 2 jaar geleden. Ja. Ze had een aantal kleine, metalen apparaat dat ze zou blijven in tussen mijn tanden op verschillende plaatsen.
Wat we gemerkt is dat het niet te veel pijn als ik beet. Maar het pijn heel wat meer als ik dan de druk vrijgelaten.
Ik herinner me haar te zeggen (en hebben het gezien sinds op het internet) dat dit is een indicatie van een soort fractuur.
Dus ja. Zij gebruikt een instrument om de tand die de bron van de sensitiviteit identificeren.
Expert: Mark Bornfeld, DDS antwoordde 2 jaar geleden. OK-- Ik heb het beeld, en het is een situatie die niet zelden optreedt. De diagnostische raadsel is dat uw symptomen volledig subjectief en niet-specific-- d.w.z. zij worden gedeeld door een aantal verschillende problemen. Natuurlijk, dit bemoeilijkt het formuleren van een passende behandeling, omdat verschillende omstandigheden verschillend worden behandeld.
Hoewel je niet specifiek zeggen of je had een tweede wortelkanaalbehandeling op de premolaar (leid ik af dat u deed) blijkt dat wortelkanaal niet het antwoord. Het lijkt erop dat je endodontist is degene die het eerst schiet en stelt vragen later. Ik stel dat het tijd is om een ​​stap terug en krijgen een nieuwe beoordeling voor eventuele extra onnodige of ongepaste behandeling wordt gemaakt, met inbegrip van het verlies van twee tanden. Bij gebrek aan meer betrouwbare diagnostische indicatoren, het verwijderen van de tanden mag niet het antwoord, hetzij.
Voor de hand liggende blinde vlek (en excuses als dit is reeds) is het onvermogen om het beheer van de veronderstelde onderliggende veroorzaken, wat is uw bruxisme. De occlusale trauma als gevolg van bruxisme niet alleen leiden tot haarscheurtjes, maar leidt ook tot pulp ontsteking en "pericementitis" (ontsteking in de aangrenzende parodontale weefsels) die niet zo overigens met dezelfde symptomen die u te melden, zelfs zonder een fractuur kunnen presenteren. Daarom zou het zeker nuttig zijn om de gevolgen van uw bruxisme te verzachten voordat ze verder gaan met eventuele aanvullende onomkeerbare maatregelen. Als u nog niet had een proefperiode met een occlusale nachtwaker (een aangepaste apparaat gemaakt door uw tandarts), zou dit de eenvoudigste en minst invasieve manier om occlusaal trauma als boosdoener te elimineren, of bevestigen als de bron van al uw symptomen.
je inderdaad een second opinion moet streven. Of het wordt opgevraagd bij uw primaire zorg algemene tandarts of een andere endodontist kan een frisse kijk wat je nodig hebt om de onzekerheid van de diagnose op te lossen.
Hoop dat dit helpt ...

Klant: antwoordde 2 jaar geleden. Heel erg bedankt voor uw nadenkende antwoord.
Ja. Ze heeft de wortels van de premolaar verwijderd ook.
Ook, Ik draag een nachtwaker elke nacht af en was gedurende ten minste een jaar voordat dit wortelkanaal incident. Ik wou dat iemand had me verteld om dit eerder te doen!
Ik heb ook gebruik gemaakt van de gevoeligheid van tandpasta twee keer per dag, ACT mondspoeling tweemaal per dag, en een keer flossen per dag gedurende meerdere jaren. Ik heb altijd een paar keer per week flossed.
Ik vraag me af wat er mogelijk dingen kunnen gebeuren als ik een second opinion te krijgen. Misschien is de andere endodontist kan een andere oorzaak en dus een andere oplossing
bepalen? Omdat ik denk niet dat ze graag een wortelkanaalbehandeling compleet met de tand nog steeds pijn te doen, ik denk dat de tweede endodontist zou ook willen te gaan, op zoek naar andere roots, en maak het uit voor hem /haarzelf.
zijn er andere waarschijnlijke mogelijkheden die je zou kunnen beeld of ideeën die ik zou kunnen suggereren?
ook, als dit echt een haarscheurtje en de tand blijft pijn doen na haar wortelkanaalbehandeling en reinigingen (ze is erg geduldig met deze tand geweest) dat ik beschreef, zou extractie dan de juiste actie?

nogmaals bedankt!
Expert: Mark Bornfeld, DDS antwoordde 2 jaar geleden. & Quot; Ik vraag me af wat er mogelijk dingen kunnen gebeuren als ik een second opinion te krijgen. ? Misschien is de andere endodontist kan een andere oorzaak en dus een andere oplossing te bepalen Restaurant & quot;
Dat is de bedoeling van de second opinion: om een ​​stap terug en herhaal het diagnostisch protocol, omdat (met het voordeel van 20-20 achteraf) blijkt dat de behandeling niet werkt, dus ofwel (a) de behandeling niet goed uitgevoerd, of (b) de behandeling geschikt was voor de ziekte. Hoe dan ook, kan een second opinion meer licht werpen op waar het probleem is
& quot;. Zijn er andere waarschijnlijke mogelijkheden die je zou kunnen beeld of ideeën die ik zou kunnen suggereren Restaurant & quot?;
Zeker, hoewel de gebruikelijke verdachten zijn algemeen bekend, en een complete lijst zouden ook een aantal minder waarschijnlijk mogelijkheden, waaronder een aantal niet-tandheelkundige aandoeningen die het best zouden worden onderzocht door een arts. (Bijvoorbeeld, als bedoeld cardiale pijn, neuropathische pijn, vasculaire aandoeningen zoals polyartritis nodosa, en anderen is bekend dat ze veroorzaken kaakpijn.) De diagnostische algoritme is goed ingeburgerd, en uw arts (en) beter zou doen om het proces dan volgen suggereren willekeurige kwesties die een afleiding kan zijn in plaats van een hulp
& quot;. ook, als dit echt een haarscheurtje en de tand blijft pijn doen na haar wortelkanaalbehandeling en reinigingen (ze heeft erg geduldig met deze tand) dat ik beschreef geweest, zou extractie dan de juiste actie Restaurant & quot;?
Als een scheur loopt verticaal naar beneden in de tandwortel, extractie is de juiste actie. Maar dat is het hele probleem-- dat & quot; als & quot; is een vrij grote & quot; als & quot ;. Als het zeker is dat een verticale wortelfractuur was het probleem was, zou de oplossing helder zijn. Zoals het er nu, de onzekere bron van de klachten laat de mogelijkheid open dat uw ongemak zelfs kunnen blijven als beide tanden worden verwijderd, en dat laat je slechter af dan je begon. De eerste taak is om opnieuw het dubbele van de diagnose-inspanningen, zodat de therapeutische interventie wordt iets meer dan een schot in het donker.
Good luck!
Klant: antwoordde 2 jaar geleden. Nogmaals bedankt voor uw snelle reacties.
Ik ben uit vragen, maar ik wil dit alles met mijn vrouw en ouders te bespreken (die in slaap op dit moment) morgen om te zien of ze iets hebben aanvullende vragen.
Ik zal zeker morgen antwoorden.
Expert: Mark Bornfeld, DDS antwoordde 2 jaar geleden. Graag gedaan. Succes!
Klant: antwoordde 2 jaar geleden. Nogmaals hartelijk dank voor uw grondige antwoord. Iedereen was ipressed met hen en mijn vrouw is het denken over het gebruik van u in de toekomst voor de tandheelkundige problemen van haar moeder.
Enkele andere vragen kwamen.
Wanneer u verwijzen naar een "schot in het donker", zijn er een aantal andere dingen die je verwacht van mijn endodontist te doen, zoals kleurstoffen of lichten? Ik neem aan dat het niet altijd mogelijk om fysiek te zien de haarlijn breuk en dat beslissingen moeten soms worden gemaakt op een afgeleide basis.
Ook, merkte ik dat de twee tanden die het wortelkanaal hebben uitgevoerd op hen niet omhoog gaan bijna net zo hoog boven het tandvlees als de omliggende tanden. Ik ga ervan uit dat waarschijnlijk normaal, aangezien zij dan zouden worden gekroond en
hopelijk teruggebracht tot een normaal niveau? De premolaar, hoewel, dips naar beneden nogal een beetje aan de kant die naar de achterkant van mijn mond. Zoiets als een wig werd genomen van te maken. Ik heb geen idee wat er zou zijn veroorzaakt dat.
Tot slot, als een extractie gevolgd door implantaat is aangegeven, hoe zou u voorstellen dat het werk krijgen verdeeld tussen mijn tandarts en de kaakchirurg? Mijn voorkeur zou zijn om het beter gekwalificeerd individuele elk gedeelte van deze uit te voeren. Mijn zorg is dat mijn tandarts het niveau van de ervaring /training niet zou kunnen hebben om bepaalde taken die de kaakchirurg zou.
Het lijkt echter dat mijn tandarts heeft extra diploma's uit te voeren. Op zijn website, het zegt. . .
"Als een post graduate, voltooide hij een driejarig continuum in de chirurgische plaatsing van tandheelkundige implantaten op de NYU College van Tandheelkunde. Hij heeft fellowship status in de Academie voor Algemeen Tandheelkunde, Internationaal Congres toegekend van Oral Implantologists en de American Dental Implant Association. "
Hij heeft ook de volgende referenties achter zijn naam. DMD, FAGD, FICOI, Fadia.
Nogmaals bedankt voor uw geduld met al mijn follow vragen.
Expert: Mark Bornfeld, DDS antwoordde 2 jaar geleden. " Wanneer u verwijzen naar een" schot in het donker ", zijn er een aantal andere dingen die je verwacht van mijn endodontist te doen, zoals kleurstoffen of verlichting?
"
Sorry als mijn metafoor was onduidelijk. Ik was van plan om te leiden met een andere een-- om u te waarschuwen voor alle inspanningen van uw artsen om "te gooien dingen op de muur om te zien wat stokken" te vermijden. Mijn bedoeling is te benadrukken dat therapeutische inspanningen alleen worden uitgevoerd na
de te behandelen aandoening is geïdentificeerd. Toegegeven, sommige situaties vereisen een wilde gok, en soms de gok juist is. Echter, de behandeling van een aandoening die nog niet gediagnosticeerd is een daad van wanhoop, en de kans op het krijgen van het recht is laag.
Uw verhaal houdt in dat uw tandarts weet nog niet wat ze behandelen. Sterker nog, ik ben twijfelachtig of ze echt weten welke tand behandeling nodig heeft. Denk je niet denkt dat het merkwaardig dat twee aangrenzende tanden tegelijkertijd nodig wortelkanaalbehandeling en vervolgens extractie? In feite is het vermogen van een patiënt om de locatie van een bepaald gevoel in de mond te onderscheiden is bedrieglijk poor-- de mond heeft "two-point discriminatie" beperkt, en de pijn kan voelen als het is gelegen op een aanzienlijke afstand van de werkelijke punt van oorsprong. Daarom het diagnostisch proces is veel nauwkeuriger indien zij zich op meer dan alleen subjectieve symptomen. Dat gezegd hebbende, (en dit kan verontrustend voor de gemiddelde patiënt), een groot deel van de perceptie van een diagnosticus's gaat op een intuïtief niveau. Sommige artsen, op grond van een combinatie van inheemse talent, opleiding en ervaring, zijn beter diagnostici dan anderen. Een nieuwe reeks van de ogen kan worden net wat nodig is op te halen de aanwijzingen die zal leiden tot een diagnose. (Ik zal niet ingaan op de specifieke technieken van de diagnose, die worden geselecteerd als het diagnostisch proces vordert.)
" Ook heb ik gemerkt dat de twee tanden die de wortelkanaalbehandeling hebben gehad uitgevoerd op hen niet omhoog bijna net zo hoog boven het tandvlees als de omliggende tanden te gaan. ik ga ervan uit dat waarschijnlijk normaal, aangezien zij dan zouden worden gekroond en hopelijk bracht terug naar een normaal niveau?
'
dat is een eerlijke veronderstelling, maar de prioriteit is het identificeren en behandelen van wat de oorzaak is van uw pijn. Je gaat niet te kauwen op twee nieuwe mooie kronen als ze pijnlijk.
" Ten slotte, als een extractie gevolgd door implantaat is aangegeven, hoe zou u voorstellen dat het werk krijgen verdeeld tussen mijn tandarts en de kaakchirurg? mijn voorkeur zou zijn om het beter gekwalificeerd individuele elk deel van dit doen. mijn zorg is dat mijn tandarts het niveau van de ervaring /training niet zou kunnen hebben om bepaalde taken die de kaakchirurg zou presteren.
"
Men kan net zo goed zeggen dat je kaakchirurg de mate van ervaring en opleiding als uw tandarts heeft. Implant service is fundamenteel een prothese dienst, met een bestanddeel chirurgische fase. Daarom is uw algemene tandarts, in de veronderstelling dat hij zal worden het plaatsen van het implantaat prothese, moet het werk van de kaakchirurg directe als hij besluit om te verwijzen naar de chirurgische fase van de service. In implantaat service, alles staat of valt afhankelijk van het succes of falen van de prosthesis-- of het nu een enkele kroon, een vaste brug of een uitneembare prothese. Daarom is de tandarts die doet het prothetische werk is degene die moet beslissen hoeveel van de dienst die hij voelt zich gekwalificeerd om te bieden, en hoeveel hij wil om te verwijzen naar een specialist. In de meeste gevallen implantaat service is een gezamenlijke inspanning.
Hoop dat dit helpt ...