Tandheelkundige gezondheid > Oral Problemen > Gespleten lip Palate > Wat is Bilaterale gespleten lip?

Wat is Bilaterale gespleten lip?

 

Een gespleten lip is een veel voorkomende, behandelbare geboorte aandoening die kan invloed hebben op een of beide zijden van de bovenlip. Overwegende dat een enkele gespleten eenzijdige gespleten lip wordt genoemd, zijn spleten die zich aan beide zijden van bilaterale hazenlip genoemd. De oorzaak van gespleten lip is zo nu en dan duidelijk, maar waarom ze ontwikkelen is vaak onbekend. Toch kan elke kleuter worden geboren met een orale gespleten.

Eenzijdige versus Bilaterale gespleten lip

Als de delen van de lip niet aan te sluiten in de vroege zwangerschap, gespleten lip is het natuurlijke gevolg, en de gevolgen ervan lopen sterk uiteen tussen de unilaterale en bilaterale. De gespleten kunnen kleine, nauwelijks merkbaar inkepingen of groeven, of uitgebreid spleten die een groter cosmetisch probleem veroorzaken te produceren. Wanneer de spleet zich uitstrekt tot in het dak van de mond, wordt de aandoening, de zogenaamde schisis. Soms, echter, alleen de mond heeft een gespleten en de lippen zijn gegroeid in zijn geheel.

Als de gespleten lip is bilateraal, is het waarschijnlijk dat het gehemelte heeft ook een gespleten. Seattle Children's Hospital zegt 86 procent van de bilaterale gespleten lippen optreden met een gespleten gehemelte, maar slechts 68 procent van de unilaterale gespleten lippen uit te breiden tot het gehemelte. Bilaterale gespleten lip, is echter relatief ongebruikelijk; unilaterale lip- optreden negen keer vaker.

Hoewel spleten bilateraal symmetrisch kan zijn, het uiterlijk aan beide zijden van de mond is niet altijd hetzelfde. Het kan asymmetrisch zijn, misschien met een groef aan één zijde van de mond en een gespleten anderzijds. Het Internationaal Craniofacial Institute legt uit dat, in een ander verschil tussen unilaterale en bilaterale schisis, een deel van de mond kan overwoekeren met bilaterale schisis. Wanneer een bilaterale kloof strekt zich uit tussen de voortanden, kunnen het gebied in het centrum van zowel de spleten naar voren en naar beneden steken in wat een prolabium wordt genoemd, wat betekent dat het in de voorkant van de lippen.

Cleft Lips Oorzaken

De minderheid van gespleten lippen zijn geërfd. In feite is de aandoening een aantal andere mogelijke oorzaken. Volgens de Universiteit van Missouri Children's Hospital, leeftijd van de moeder, milieu en de blootstelling aan bepaalde geneesmiddelen en chemicaliën kunnen allemaal een rol spelen bij het ontstaan ​​van unilaterale of bilaterale vormen van een mondelinge gespleten. De Universiteit van Virginia School of Medicine waarschuwt ook van de blootstelling aan rubella (of rodehond) tijdens de zwangerschap, evenals roken, alcohol gebruik en vitaminetekorten. In veel gevallen, natuurlijk, de oorzaak is nog onbekend.

Oral Care

malpositioned, misvormde en ontbrekende tanden zijn een regelmatige gevolg van unilaterale en bilaterale schisis, maar het is mogelijk om gezonde tanden met een goede mondverzorging ondanks dat dit defect. De Gespleten gehemelte Foundation beveelt een bezoek aan een tandarts met ervaring in de behandeling van baby's en kinderen met spleten. Fluoride behandelingen, grondige reiniging en een gezond dieet zijn net zo belangrijk voor het verminderen van de risico's van gebitsproblemen. Zodra de primaire tanden verschijnen, moeten ze nog twee keer worden geborsteld per dag met een zachte tandenborstel zoals Colgate® Mijn First® tandenborstel, en de eerste tandheelkundige bezoek dient plaats te vinden door de eerste verjaardag - of eerder als er andere openstaande problemen.

Vandaag, speciale teams kunnen behandeling voor gespleten lip naar de effecten ervan op het uiterlijk, gezondheid en belangrijke vaardigheden zoals kauwen en spreken een minimum te beperken. Tijdige zorg van deze medische professionals kunnen zorgen voor elk kind met een unilaterale of bilaterale gespleten lip lijdt weinig tot geen effecten op lange termijn.