Tandheelkundige gezondheid > Oral Problemen > Gespleten lip Palate > Foliumzuur kan verhinderen schisis

Foliumzuur kan verhinderen schisis

 
Foliumzuur kan verhinderen schisis

Nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen die foliumzuur vroeg in hun zwangerschap aanzienlijk hun baby's de kans te worden geboren met een gespleten lip of gehemelte kunnen verminderen.

de inname van 0,4 milligram per dag van foliumzuur verminderd met een derde van een baby het risico van geïsoleerde gespleten lip (met of zonder gespleten gehemelte).

Ongeveer één op de 750 baby's in de VS is geboren met gespleten lip en /of gehemelte. Gespleten lip is een misvorming waarbij één of meer scheuren vormen in de bovenlip. Gespleten gehemelte is een aangeboren misvorming wat resulteert in een gebrek aan fusie van de zachte en /of harde gehemelte, hetzij gedeeltelijk of volledig.

Deze bevindingen bieden een verder bewijs van de voordelen van foliumzuur voor vrouwen, "zei Allen J. Wilcox, MD, Ph.D., eerste auteur van het National Institute of Environmental Health Sciences studie.

"We weten al dat foliumzuur vermindert het risico van neurale buisdefecten, zoals spina bifida," zei Dr. Wilcox. "Ons onderzoek suggereert dat foliumzuur helpt ook voorkomen dat het gezicht kloven, een andere veel voorkomende aangeboren afwijking."

foliumzuur is een B-vitamine gevonden in bladgroenten, citrusvruchten, bonen en volkoren granen. Het is ook toegevoegd aan meel en andere verrijkte voedingsmiddelen en kan worden opgevat als een vitaminesupplement. De aanbevolen dagelijkse dagelijkse hoeveelheid foliumzuur voor volwassenen is 0,4 mg.

"foliumzuur tekort veroorzaakt gezicht spleten in proefdieren, dus we hadden een goede reden om te focussen op foliumzuur in onze kloven studie, "zei Dr Wilcox. "Het was een van onze belangrijkste hypothesen."

In de studie, onderzoekers onderzocht het verband tussen het gezicht kloven en moeders inname van foliumzuur supplementen, multivitaminen en folaten. Zij vonden dat foliumzuur suppletie van 0,4 mg of meer per dag verminderde het risico van geïsoleerde gespleten lip met of zonder gespleten gehemelte met een derde, maar had geen duidelijk effect op het risico van een gespleten gehemelte alleen.

Gelieve contact op met de ADA als u vragen hebt over dit artikel.
© American Dental Association. Alle rechten voorbehouden. Reproductie of heruitgave is strikt verboden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de American Dental Association.