Tandheelkundige gezondheid > Oral Problemen > aften > Tand abscess

Tand abscess

 

Wat is het?
Een tand abces is een verzameling van pus die wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie in het binnenste deel van uw tand.

Een tand abces gebeurt meestal als gevolg van een onbehandelde tandheelkundige holte, of een barst of een chip in je tand die bacteriën mogelijk maakt in de binnenste tand.

De behandeling van een tandabces omvat aftappen het abces en het gebied van de infectie bevrijden. De tand zelf kan worden opgeslagen met een wortelkanaalbehandeling, maar in sommige gevallen moet worden getrokken. Het verlaten van een tand abces onbehandeld kan leiden tot ernstige, zelfs levensbedreigende complicaties.

U kunt een tand abces te voorkomen door het nemen van een goede verzorging van uw tanden, het eten van een gezond dieet en het krijgen van regelmatige tandarts voor controle.

Symptomen
Tekenen en symptomen van een tand abces zijn:

 • Serieus, persistent, kloppende kiespijn
 • Sensitivity hete en koude temperaturen
 • de gevoeligheid voor de druk van kauwen of bijten
 • Fever
 • zwelling in het gezicht of wang

 • Tender, gezwollen lymfeklieren onder je kaak of in je nek
 • Sudden stormloop van stinkende en slechte smaak vloeistof in je mond en het stoppen van de pijn als het abces scheurt

  Wanneer een arts Publishers Zie uw tandarts meteen in als u tekenen of symptomen van een tand abces te zien. Als u een koorts en zwelling in je gezicht en je kunt geen toegang tot uw tandarts, ga dan naar een meldkamer. Koorts en zwelling kan erop wijzen dat de infectie dieper heeft verspreid in uw kaak en het omringende weefsel of zelfs naar andere delen van je lichaam.

  Oorzaken
  Een tand abces ontstaat wanneer bacteriën binnenvallen de tandheelkundige pulp - de zachte, binnenste deel van de tand die de bloedvaten, zenuwen en bindweefsel bevat.

  Bacteriën komen binnen via ofwel een tandheelkundige holte of een chip of een scheur in de tand en verspreid de weg naar beneden naar de wortel. De bacteriële infectie veroorzaakt zwelling en ontsteking. De krappe ruimte waarin de ontsteking optreedt krachten pus in een zak (abces) aan het uiteinde van de wortel.

  Risicofactoren
  De volgende factoren het risico van een tand abces kan toenemen:

 • Onvoldoende mondhygiëne. Niet het nemen van een goede verzorging van uw tanden en tandvlees - zoals het niet poetsen en flossen van uw tanden twee keer per dag - kan het risico op tandbederf, tandvleesontsteking, tand abces, en andere tandheelkundige en mond complicaties vergroten
  <. li> Een dieet hoog in suikergehalte. Veel consumeren van voedingsmiddelen rijk aan suiker, zoals frisdrank en snoep, kan bijdragen aan tandproblemen en op zijn beurt tot een tand abces.
 • Een onderliggende gezondheidsprobleem. Het hebben van een medische aandoening die uw immuunsysteem verzwakt, zoals diabetes of een auto-immuunziekte, kan verhogen het risico van een tand infectie en tand abces, als goed.

  Complicaties

  Een tand abces zal niet verdwijnen zonder behandeling. Als het abces scheurt, kan de pijn aanzienlijk dalen - maar tandheelkundige behandeling is nog steeds nodig. Als het abces niet uitlekken, kan de infectie verspreiden naar je kaak en naar andere delen van uw hoofd en nek. Het kan zelfs leiden tot sepsis - wijdverspreid, levensbedreigende infectie.

  Als u een verzwakt immuunsysteem en laat je een tand abces onbehandeld, je bent nog meer risico op een besmetting verspreidt dan is iemand met een gezond immuunsysteem.

  Tests en diagnose
  In aanvulling op de behandeling van uw tanden en het omliggende gebied, uw tandarts kan een of meer van de volgende tests:

 • tikken op de getroffen tand. Een tand die een abces aan de wortel heeft, is over het algemeen gevoelig voor aanraking of druk.
 • X-ray. Een X-ray van de pijnlijke tand kan helpen bij het identificeren van een abces. Röntgenstralen of andere beeldvormende diagnostiek, zoals een CT-scan, kan ook worden gebruikt om te bepalen of de infectie heeft verspreid, waardoor abcessen in andere gebieden.
 • Laboratoriumonderzoek. In sommige gevallen, wetende wat bacteriën die de infectie veroorzaken kan helpen richten op de behandeling, met name als eerste lijn antibiotica niet succesvol.

  Behandelingen en drugs
  Het doel van behandeling is het abces drain en elimineren de infectie. Om dit te bereiken, kan uw tandarts:

 • Voer een wortelkanaalbehandeling. Deze procedure kan helpen elimineren van de infectie en sla uw tand. Om dit te doen, uw tandarts boren naar beneden in uw tand, verwijdert het zieke weefsel centrale (pulp) en drains het abces. De tand pulpakamer en de wortelkanalen worden gevuld en afgedicht. Uw tandarts caps dan de tand met een gouden of porselein kroon. Een gerestaureerde tand kan een leven lang meegaan als u hem goed.
 • Pak de getroffen tand. Als de getroffen tand niet kunnen worden opgeslagen, zal uw tandarts te trekken (extract) de tand en afvoer het abces om zich te ontdoen van de infectie.
 • antibiotica voorschrijven. Als de infectie is beperkt tot het gebied abscessed kunnen antibiotica niet nodig. Maar als de infectie zich heeft verspreid naar het nabijgelegen tanden, je kaak of andere gebieden, uw tandarts zal waarschijnlijk antibiotica voorschrijven om de verspreiding van de infectie te stoppen. Antibiotica kunnen ook worden aanbevolen als u een verzwakt immuunsysteem.

  Lifestyle en huismiddeltjes
  Terwijl het gebied is genezing, uw tandarts kunnen de volgende stappen raden om te helpen verlichten ongemak:

 • het spoelen van de mond met warm zout water
 • het nemen van over-the-counter pijnstillers zoals nodig

  preventie Gids vermijden tandbederf is essentieel voor het voorkomen van een tand abces. De sleutel tot het voorkomen van tandbederf is het nemen van goede zorg van uw tanden. Dit houdt in:

 • Met behulp van gefluorideerd drinkwater
 • Tandenpoetsen minstens twee keer per dag met een fluoride tandpasta
 • Met behulp van tandzijde of een interdentale reiniger voor het schoonmaken tussen je tanden op een dagelijkse basis
 • uw tandenborstel vervangen om de drie of vier maanden, of wanneer de borstelharen gerafeld
 • het eten van een evenwichtige voeding, en het beperken van suikerhoudende voedingsmiddelen en tussen de maaltijd snacks
 • een bezoek aan uw tandarts voor regelmatige controles en een professionele schoonmaakbeurt
 • Gezien het gebruik van een antimicrobiële of fluoride mondspoeling om een ​​extra laag toe te voegen bescherming tegen tandbederf

  © 1998-2014 Mayo Foundation for Medical Onderwijs en Onderzoek (MFMER). Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden

  2014/02/03