Tandheelkundige gezondheid > Oral Problemen > aften > parotitis

parotitis

 

Wat is het?
Parotitis is een ontsteking van de speekselklieren. Dit zijn twee grote speekselklieren. Je hebt één voor en net onder elk oor.

Een of beide speekselklieren kunnen worden ontstoken. Ze kunnen worden ontstoken om verschillende redenen, waaronder:

 • Bacteriële infectie
  -Dit komt vaker voor bij oudere mensen. Oudere mensen hebben vaak medicijnen die een droge mond veroorzaken. Ze zijn ook meer kans te drogen. Wanneer de stroom van speeksel wordt verminderd, kunnen bacteriën verzamelen en te groeien in de buis die speeksel neemt uit de oorspeekselklier naar de mond.

 • Een speeksel steen in de speekselklieren
  - De steen blokkeert de stroom van speeksel. Dit kan leiden tot een gezwollen klier en soms een infectie.

 • slijmproppen
  - De speekselklieren te maken speeksel met slijm. Wanneer de mond droog is, het slijm dikker en kan blokkeren of vertragen van de stroom van speeksel, waardoor parotitis.

 • het syndroom van Sjögren
  - Dit is een levenslange ziekte die de speekselklieren en de ogen aantast.

 • Virale infecties
  - Bof gebruikt om de meest voorkomende virale infectie van de speekselklieren zijn. Het is echter zeldzaam vandaag vanwege vaccinaties.

 • AIDS
  - Ongeveer 5 van de 100 mensen met hiv /aids hebben parotis problemen.

 • Een tumor
  - Een tumor kan de stroom van speeksel te blokkeren en leiden tot parotitis. Meestal zijn deze tumoren zijn niet kwaadaardig.

 • bepaalde medische aandoeningen
  - Sommige aandoeningen, zoals diabetes, alcoholisme en boulimia, kan leiden tot problemen met de speekselklieren veroorzaken. Maar ze meestal niet een infectie veroorzaken.

  Wanneer lucht in de leidingen van de parotis, het heet pneumoparotitis. Deze aandoening kan al dan niet onder andere ontsteking. Het komt het meest voor bij blazers, glasblazers en duikers.

  Symptomen Ondernemingen De symptomen zijn afhankelijk van de oorzaak van de bof. De symptomen kunnen zijn zwelling, pijn, slechte smaak en een droge mond.

  Diagnose
  Als de klier is mals en pijnlijk en de huid over het rood en warm, de klier is waarschijnlijk besmet. Uw arts kan vocht te verwijderen uit de klier en stuur het te testen. Dit kan bepalen wat de oorzaak van de infectie.

  Als je de bof hebt, uw arts kan de diagnose op basis van uw symptomen en medische geschiedenis. Soms bloedonderzoeken zijn nuttig.

  Uw arts kan een röntgenfoto te nemen als hij of zij denkt dat je een speeksel steen. In sommige gevallen, een computertomografie (CT) en magnetische resonantie imaging (MRI) scan kan ook helpen.

  verwachte duur
  Bacteriële parotitis reageert meestal antibiotica in een paar dagen. Maar niet stoppen met het innemen van het geneesmiddel alleen omdat u zich beter voelt. Neem het voor zo lang als uw arts heeft besteld, meestal een tot twee weken. Als u het geneesmiddel stoppen te vroeg, kan de infectie niet worden genezen en kunnen terugkomen.

  Bof verdwijnt op zijn eigen in ongeveer 10 dagen. Parotitis in verband met hiv /aids of het syndroom van Sjögren kan worden beheerd, maar het kan nooit verdwijnen. Parotitis verband met andere aandoeningen (zoals alcoholisme of boulimia) kan beter worden als de toestand onder controle is gebracht.

  parotitis uit een speeksel steen of tumor moet beter na de steen te krijgen of tumor wordt afgesloten.

  Preventie
  Sommige mensen hebben meer kans om te speekselstenen of slijm pluggen te vormen. U kunt de stenen en stekkers te voorkomen door het drinken van veel vocht. U kunt ook meer speeksel te maken door het zuigen op zure, suikervrije snoepjes. (Het eten van een groot aantal suikervrije snoepjes kunnen diarree veroorzaken.) Uw arts of tandarts kan u zien hoe u uw speekselklieren speeksel stromen houden masseren.

  Behandeling
  Als u een bacteriële infectie, u waarschijnlijk zal worden gegeven antibiotica.

  Als u hebt bof, behandeling niet noodzakelijk. De conditie zal verdwijnen op zijn eigen. U moet contact met andere mensen (blijven geïsoleerde) voor 7 tot 10 dagen vanaf het moment dat u voor het eerst bof zodat andere mensen niet besmet te krijgen vermijden.

  Kleine speekselstenen kan worden afgesloten met een sonde. Je kan een operatie nodig om grotere stenen te verwijderen. Sommige stenen kunnen worden uitgespoeld of uitgetrokken met een pincet. Sommige mensen hebben veel speeksel stenen. Ze kan nodig zijn om een ​​oorspeekselklier verwijderd om het probleem op te lossen. Soms slijm stekkers kan worden verwijderd door het maken van meer speeksel gewassen. Om dit te doen, drink veel van vloeistoffen en zuigen op zure, suikervrije snoepjes. Soms is het masseren van de klier kan helpen.

  Mensen met het syndroom van Sjögren kan medicijnen nemen om de hoeveelheid speeksel ze hebben te verhogen. Een geneesmiddel heet pilocarpine (Salagen).

  Bij mensen met AIDS-gerelateerde parotitis, anti-HIV en andere geneesmiddelen kunnen helpen.

  Wanneer Om Oproepen een Professionele
  Bel uw arts of tandarts als u hebt vergroot of pijnlijke speekselklieren.

  Prognose
  Op de lange termijn, de meeste gevallen van bof weg te gaan en niet terug te keren. Parotitis die is gekoppeld aan een andere medische aandoening (zoals HIV /AIDS of het syndroom van Sjögren) niet helemaal weg te gaan. Het kan ook niet weggaan, maar blijven terugkomen.

  2013/10/08
  © 2002- Aetna, Inc. Alle rechten voorbehouden.