Tandheelkundige gezondheid > Oral Problemen > aften > Lijster (Candidiasis)

Lijster (Candidiasis)

 

Wat is het?

Lijster is de gemeenschappelijke naam voor een mond infectie veroorzaakt door een overmatige groei van de schimmel Candida. Deze schimmel leeft normaal in de monden van vele mensen. Lijster is een oppervlakte besmetting. Het kan invloed hebben op de hoeken van de mond, de binnenkant van de wangen, tong, gehemelte (verhemelte) en keel.

Lijster komt veel voor bij baby's. Een pasgeboren kan de Candida
schimmel te verwerven tijdens de bevalling, als de moeder had een actieve infectie in de vagina. Lijstersoorten symptomen vertonen meestal binnen 7 tot 10 dagen na de geboorte. Baby's met de infectie kan het doorgeven aan hun moeders, terwijl de verpleging. Dan is de moeder en de baby doorgeven heen en weer. De moeder kan pijn bij de verpleging en de pijn diep in de borst voelen. Tepels kan ongewoon rood of gevoelig zijn. Vertel uw arts als u deze symptomen

Bij oudere kinderen of volwassenen, is lijster meestal veroorzaakt door:.

 • Diseases of geneesmiddelen die het immuunsysteem beïnvloeden
 • chemotherapie Cancer
 • steroïde therapie
 • de behandeling met antibiotica

  antibiotica veroorzaken spruw door het doden van normale populatie bacteriën van de mond. Zodra deze normale bacteriën zijn verdwenen, kan Candida groeien zonder concurrentie. Mensen met een droge mond minder speeksel en zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen spruw. Veel geneesmiddelen, zowel voorschrift en over-the-counter, kan een droge mond veroorzaken. Vertel uw arts en tandarts over alle geneesmiddelen die u neemt. Zorg ervoor dat zowel het voorschrijven en over-the-counter geneesmiddelen zijn.

  Sommige mensen hebben meer kans om spruw te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn mensen die volledig kunstgebit, mensen dragen met diabetes, en ouderen en verzwakte. Mensen die ondervoed zijn hebben een hoger risico op spruw. Dat geldt ook voor mensen met ziekten die immuunsysteem, zoals kanker of hiv-infectie te verzwakken.

  Symptomen

  De eerste symptomen kunnen een slechte smaak in de mond en een verminderde smaaksensatie. Lijster veroorzaakt witte vlekken, met een textuur vergelijkbaar met cottage cheese, in de mond. Meestal worden ze op de tong, gehemelte, achterkant van de keel en hoeken van de mond. Als u probeert af te schrapen de wittig oppervlak van een patch, zal je meestal een rode, ontstoken gebied eronder. Het kan een beetje bloeden. Ook bij de hoeken van de mond gekraakt, rood, vochtige huidgebieden.

  Soms spruw patches zijn pijnlijk, maar vaak zijn ze niet. Zuigelingen die pijnlijke plekken kunnen kieskeurig, prikkelbaar en voeden slecht.

  Diagnose

  Uw tandarts of huisarts diagnosticeert meestal lijsters door te kijken in je mond. Hij of zij zal proberen om af te schrapen enige witte vlekken met een tong blad of gaasje. Als de diagnose in het geding is, uw arts of tandarts kan ook een voorbeeld van deze geschraapt naar een laboratorium voor het testen. In sommige gevallen is een biopsie nodig. In deze procedure wordt een klein stukje huid verwijderd en in een laboratorium onderzocht.

  Bij de meeste patiënten is dit alles wat gedaan moet worden voor de diagnose nodig heeft. Echter, als je spruw vaak of het niet weg te gaan, kunt u een niet-gediagnosticeerde medische aandoening hebben. Diabetes, kanker en HIV-infectie zijn allemaal mogelijke oorzaken. In dit geval kan bloedonderzoek of andere soorten tests nodig. Uw arts of tandarts zal vragen over uw geschiedenis van deze ziekten en over de recente behandeling met medicijnen.

  uw arts of tandarts zal ook vragen stellen over uw recente gebruik van antibiotica of medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Voorbeelden omvatten steroïden of kankerchemotherapie drugs. Uw arts of tandarts kan ook bepalen of u het nemen van eventuele medicijnen die een droge mond veroorzaken.

  verwachte duur

  Met de juiste medische behandeling, meest eenvoudige spruw infecties kunnen worden genezen in ongeveer 7 tot 14 dagen .

  Preventie

  U kunt helpen om spruw te voorkomen. Gebruik antibiotica alleen zoals voorgeschreven door uw arts. Zie uw tandarts onmiddellijk voor een mond irritatie of pijn rond kunstgebit. Om spruw bij pasgeborenen te voorkomen, vertel uw arts als u een wit, cheesy vaginale afscheiding terwijl je zwanger bent.

  Mensen met hiv of anderen die het nemen van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken kan een nog groter risico op spruw hebben. Artsen kunnen antimycotica zoals clotrimazol (Mycelex) om spruw voorkomen voorschrijven. Maar er zijn aanwijzingen dat Candida schimmels uiteindelijk resistent tegen deze geneesmiddelen worden. Daarom is deze preventief gebruik is nog steeds controversieel

  Behandeling

  Artsen behandelen lijster met antischimmelmiddelen zoals:.

 • Nystatin (Mycostatin, Nilstat)
  < li> Clotrimazole (Mycelex)
 • Ketoconazole (Nizoral)
 • Fluconazol (Diflucan)

  Voor lichte gevallen een nystatine mondspoeling of een clotrimazol tablet kan worden gebruikt . Voor meer ernstige gevallen kan ketoconazol of fluconazol worden eenmaal per dag gedurende 7 tot 10 dagen. De hoeken van de mond kan effectief worden behandeld met een nystatine zalf.

  Na een succesvolle behandeling van spruw, kan uw arts u overschakelt van geneesmiddelen die worden verdacht van het veroorzaken aanzienlijke droge mond tot medicijnen die minder droog zijn. Alleen uw arts voorgeschreven medicijnen die u gebruikt veranderen. Soms kunnen medicijnen niet worden vervangen om medische redenen. In dit geval moet u meer water te drinken, en het gebruik van mond moisturizers en speeksel vervangers vaak.

  Bij het om een ​​professionele
  Bel

  Bel uw arts of tandarts wanneer curdlike witte vlekken verschijnen in je mond of in de mond van uw kind. Bel uw kinderarts meteen wanneer een mond irritatie voorkomt dat uw baby normaal voeden. In zeldzame gevallen kan de schimmel de slokdarm beïnvloeden en problemen met slikken. Als dit gebeurt, moet u uw tandarts of huisarts bellen. Alle patiënten met een onderdrukt immuunsysteem moeten regelmatige controles te krijgen voor orale problemen zoals spruw.

  Prognoses

  In de meeste overigens gezonde patiënten, een goed behandeld lijster infectie gaat weg zonder permanente beschadiging van de huid. De infectie kan niet zo lang terug als je gezond en goed gevoed te blijven. Echter, mensen met een langdurige ziekte of een verzwakt immuunsysteem frequente episoden van spruw hebben. Bij sommige verzwakte patiënten kan de schimmel Candida zelfs uitbreiden naar de keel, waardoor Candida oesofagitis, of naar andere delen van het lichaam.

  Extra informatie
  National Institute of Dental en Craniofacial Research
  Bethesda, MD 20892-2190
  Telefoon: 301-496-4261
  Toll-Free: 1-866-232-4528
  Fax: 301-480-4098
  E-Mail: nidcrinfo@mail.nih .gov
  www.nidcr.nih.gov
  Centers for Disease control and Prevention (CDC)
  Oral Health Program
  4770 Buford Highway, NE
  MS F-10