Tandheelkundige gezondheid > Oral Problemen > aften > Koortsblaasjes en koorts Blisters

Koortsblaasjes en koorts Blisters

 

Wat is het?

koortsblaasjes en koortsblaasjes worden veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Dit virus wordt doorgegeven van persoon tot persoon speeksel (hetzij direct, hetzij door het drinken uit een glas of beker) of bij huidcontact. Koortsblaasjes verschijnen meestal als clusters van kleine blaren op de lip. Ongeveer 8 van de 10 mensen hebben het virus dat een koortslip veroorzaakt. De meeste mensen worden eerst geïnfecteerd voordat ze 10 jaar oud.

Na deze eerste infectie blijft het virus latent (inactief) in de zenuwen van het gezicht. Bij sommige mensen het virus weer actief wordt van tijd tot tijd. Wanneer dit gebeurt, koortsblaasjes verschijnen. HSV-1 kan weer actief te krijgen, omdat van een verkoudheid of koorts.

Stress kan ook leiden tot een koortslip uitbraak. Dit omvat mentale en emotionele stress, en tandheelkundige behandeling, ziekte, trauma aan de lippen of blootstelling aan zon. HSV-1 kan ook de ogen infecteren, de huid van de vingers en de genitaliën. De meeste genitale herpes infecties worden veroorzaakt door het herpes simplex type 2 (HSV-2), echter.
HSV-1 kan ernstige ziekte veroorzaken bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Het virus kan ook ernstige ziekte bij mensen bij wie het immuunsysteem is verzwakt door een ziekte of medicijnen die zij nemen veroorzaken.

Symptomen

mensen geïnfecteerd met HSV-1 voor het eerst kan koorts, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Zij kunnen pijnlijke zwellingen en open zweren in de mond hebben. Sommige mensen hebben een zere keel. Deze symptomen beginnen meestal ongeveer een week nadat iemand is blootgesteld aan HSV-1.

Koortsblaasjes verschijnen als HSV-1 later opnieuw wordt geactiveerd in het leven. Zij kunnen optreden na een periode van ziekte of stress, slechte voeding of blootstelling aan zonlicht. Soms is er geen bekende reden. Tandheelkundige procedures die de lip te rekken kan soms leiden tot de virus.

De rand van de lip is de meest voorkomende plaats dat deze zweren verschijnen. Zij kunnen soms voordoen in de mond, ook. Dit komt vaker voor bij mensen die het immuunsysteem of andere medische problemen hebben verzwakt.

Het eerste teken van een koortslip is een tintelingen, branderigheid of jeuk. Dit wordt gevolgd door zwelling en roodheid. Binnen 24 tot 48 uur, een of meer kleine blaren ( "koortsblaasjes") verschijnen. Deze blaren pop en vorm pijnlijke zweren ( "koortsblaasjes"). De zweren uiteindelijk worden gedekt door korsten, die eruit zien als korstjes. De korsten worden afgeworpen en opnieuw te vormen, terwijl de wond geneest.

Diagnose

Uw tandarts of arts kan meestal koortsblaasjes diagnosticeren door te vragen u over uw medische geschiedenis en onderzoeken u. Als u nog andere medische aandoeningen, kan uw arts andere tests doen om een ​​koortslip te diagnosticeren. Deze tests zijn meestal niet nodig bij gezonde mensen.

verwachte duur

Als u voor het eerst zijn geïnfecteerd met HSV-1, kunnen de symptomen duren 7 tot 14 dagen. Koortslip meestal korst binnen 4 dagen en te genezen volledig binnen 8 tot 10 dagen.

Preventie

Om te voorkomen dat een eerste herpes infectie bij kinderen laat ze niet worden gekust door iedereen die koude heeft zweren, koortsblaren of tekenen van een eerste herpesinfectie. Echter, HSV-1 is heel gebruikelijk. De meeste kinderen zullen worden geïnfecteerd door de tijd dat ze volwassen zijn. Verschillende vaccins ontwikkeld tegen HSV (types 1 en 2), maar deze blijken enige mensen die nooit zijn geïnfecteerd beschermen.

Er zijn aanwijzingen dat het gebruik zonnefilter lippen koortsblaasjes door zon voorkomt blootstelling. Antivirale geneesmiddelen kunnen voorkomen dat koortsblaasjes van de vorming. In bepaalde situaties kan uw tandarts of arts deze geneesmiddelen voorschrijven. Als u verwacht een bekende trekker ondervindt, kan een medicijn genomen op voorhand de kans op een koortslip te verlagen.

Behandeling

Sommige geneesmiddelen kunnen helpen koortsblaasjes sneller genezen. Zij verlichten ook pijn en ongemak. De geneesmiddelen zijn acyclovir (Zovirax), famciclovir (Famvir) en valacyclovir (Valtrex). Deze medicijnen kunnen niet ontdoen van het virus te krijgen. Je hebt ze elke keer dat u kunt voelen een koortslip komen op te nemen. Zodra u blaren op je lip hebben, zal de medicijnen niet veel helpen.

Deze medicijnen kunnen ook koortsblaasjes stoppen opduiken in de eerste plaats. Sommige mensen nemen als ze weten dat ze zullen worden onder stress.

Houd het gebied schoon en toe te passen lippenbalsem. Probeer het gebied niet aan te raken. Niet pikken op de korsten op de zweren. Vermijd kussen iedereen, terwijl je blaren en zweren. Een koortslip kan verspreiden via zoenen en door het delen van dingen die de lippen en de huid om hen heen, zoals lepels, vorken, glazen en handdoeken te raken.

Wanneer Om Oproepen een Professionele

koortsblaasjes zijn gemeenschappelijk. Ze zijn meestal niet gevaarlijk. Als u een verzwakt immuunsysteem (als gevolg van een ziekte, of als gevolg van medicijnen die u neemt), kan HSV-1 een ernstige ziekte veroorzaken. Bel uw tandarts of arts meteen als: