Tandheelkundige gezondheid > Oral Problemen > aften > Sialadenitis

Sialadenitis

 

Wat is het?
De speekselklieren bevatten een netwerk van kleine buisjes genoemd leidingen. Speeksel stroomt door ze in de mond. Als de stroom wordt verminderd of gestopt andere reden kunnen bacteriën groeien. Dit kan een infectie genaamd sialoadenitis (zucht-a-lah-den-EYE-tis) veroorzaken. Sialoadenitis komt het meest voor in de parotis (in de voorkant van uw oor) en de submandibulaire klier (onder je kin). Meestal wordt veroorzaakt door Staphylococcus aureus.

Sialoadenitis komt het meest voor bij mensen met een combinatie van de volgende:

 • De oudere leeftijd (laatste 50)
 • Verzwakte van ziekte of gedehydrateerde
 • Droge mond (xerostomie)

  Speeksel stroom kan worden verminderd bij mensen die ziek of herstellende van een operatie, of in bepaalde ouderen. Een stenen (sialolith) of een knik in de buis kan ook speekselproductie verminderen. Ziekten die speekselvloed (zoals het syndroom van Sjögren) te verminderen kan leiden tot sialoadenitis. Mensen die behandeling voor kanker zijn ook vatbaar voor deze infectie.

  Symptomen

  Sialoadenitis kan een tender, pijnlijke knobbel veroorzaken in één wang of onder je kin. Pus kan weglopen via de klier in je mond. Als de infectie verspreidt, kan koorts, rillingen en malaise (een algemeen gevoel van onwel zijn) hebben.

  Diagnose

  Uw tandarts zal de getroffen klier voelen en zien of het gezwollen. Als de klier lozingen pus, kan deze worden getest op bacteriën. U kunt ook andere tests die afbeeldingen van uw speekselklieren en leidingen zal laten zien te krijgen.

  verwachte duur

  Sialoadenitis verdwijnt meestal binnen een week indien behandeld. Een low-grade infectie kan chronisch worden (langdurige). In dit geval, blijft weken tot maanden en erger van tijd tot tijd.

  Preventie

  Drink altijd veel vocht. Dit is vooral belangrijk na de operatie, tijdens ziekte of bij ouderen.

  Behandeling Ondernemingen De eerste stap is om ervoor te zorgen dat je genoeg vocht in je lichaam. Mogelijk moet u vloeistoffen intraveneus krijgen (via een ader). Vervolgens krijgt u antibiotica om de bacteriën te vernietigen.

  Als de vochtbalans is hersteld, uw tandarts kan suikervrije zure snoepjes of kauwgom aanraden. Zij kunnen uw lichaam te stimuleren om meer speeksel produceren.

  Als de infectie niet verbetert, kunt u een operatie moet openen en de afvoer van de klier. Als de sialoadenitis wordt veroorzaakt door een steen in het kanaal, moet de steen operatief worden verwijderd.

  Als u een professionele
  Bel

  Als u een rode, gevoelige brok in de voorkant van uw oor of onder je kin ziet, bel dan uw tandarts, vooral als je in een hoog-risicogroep voor sialoadenitis.

  Prognoses

  Met de snelle diagnose en adequate en agressieve behandeling zijn de vooruitzichten zeer goed.

  Aanvullende informatie

  National Institute of Dental en Craniofacial Research
  National Institutes of Health
  Bethesda, MD 20892-2190
  Toll-Free: 1-866-232- 4528
  Telefoon: 301-496-4261
  E-mail: nidcrinfo@mail.nih.gov
  http://www.nidcr.nih.gov/

  01/01 /2013 | © 2002- Aetna, Inc. Alle rechten voorbehouden.