Tandheelkundige gezondheid > Oral Problemen > aften > Aften, koortsblaasjes en meer

Aften, koortsblaasjes en meer

 

pijnlijke open zweren en letsels in de mond zijn niet alleen irritant - ze kunnen een symptoom van een ernstige ziekte of stoornis. Zie uw tandarts voor een pijnlijke mond dat langer dan een week duurt.

Aften en koortsblaasjes zijn de meest voorkomende vormen van zweertjes in de mond.

Aften zijn kleine ulcera met een wit of grijs base en een rode rand, die niet besmettelijk en verschijnen in de mond. De precieze oorzaak van aften is onbekend, maar sommige experts geloven dat ze worden veroorzaakt door problemen met het immuunsysteem. Aften kan worden veroorzaakt door een virale infectie, vermoeidheid, stress of allergieën. Als u last heeft van aften, over-the-counter topische anesthetica en antimicrobiële mondspoelmiddelen kan tijdelijk verlichting bieden. Het is ook nuttig om uit de buurt van hete, pittige of zure voedingsmiddelen die de zere kan irriteren blijven. Raadpleeg uw tandarts als je Aften genezen niet in een week of pijnlijk zijn.

Een koortslip, ook wel koortsblaasjes, zijn te vinden buiten de mond en vaak uitbarsten rond de lippen en soms onder de neus of rond de kin. Ze worden veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 en zijn zeer besmettelijk. Zodra een persoon is geïnfecteerd met primaire herpes, het virus blijft in het lichaam en veroorzaakt incidentele aanvallen. Een tandarts kan antivirale middelen voorschrijven om te helpen versnellen genezing.

Andere soorten gemeenschappelijke zweertjes in de mond zijn leukoplakie en candidiasis.

Leukoplakie zijn dikke witachtig-kleurvlakken die vorm aan de binnenkant van de wangen , tandvlees of de tong. Deze patches worden veroorzaakt door een teveel aan celgroei en komen veel voor bij gebruikers van tabak. In sommige gevallen kunnen zij uit irritaties zoals slecht passende kunstgebitten of bruggen of kauwen op de binnenzijde van de wang, maar soms geassocieerd met orale kanker. Uw tandarts kan een biopsie aanraden als de patch verschijnt bedreigend. De biopsie zal bepalen of de cellen kankerachtig zijn. Het belangrijkste aspect van behandeling begint met het verwijderen van de factoren die bijdragen aan de laesie. Stoppen tabak of vervangen slecht passende kunstgebitten en bruggen

Candidiasis is een schimmelinfectie die ook wel candidiasis of orale thrushand wordt gebruikelijk onder kunstgebit. Het komt het meest voor bij mensen die erg jong, bejaarden, en /of die een probleem hebben met hun immuunsysteem. Mensen die een droge mond syndroom zijn zeer gevoelig voor candidiasis. Candida kan gedijen na behandeling met antibiotica, die normale bacteriën in de mond kunnen afnemen. Als u last heeft van candidiasis, een goede mondhygiëne is essentieel. Als je kunstgebit dragen, altijd voor zorgen dat ze grondig schoon te maken en verwijder ze voor het slapen gaan. Speeksel substituten en voorgeschreven medicijnen kan nuttig zijn als de onderliggende oorzaak van een droge mond is ongeneeslijk of onvermijdelijk is.

Klik hier voor meer informatie over zweertjes in de mond.
© American Dental Association. Alle rechten voorbehouden. Reproductie of heruitgave is strikt verboden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de American Dental Association.