Tandheelkundige gezondheid > Oral Problemen > aften > Sommige zweertjes in de mond kunnen vroege tekenen van Mondelinge Kanker

Sommige zweertjes in de mond kunnen vroege tekenen van Mondelinge Kanker

 

Oral cancer screening is een routine-onderdeel van een tandheelkundig onderzoek. Regelmatige check-ups, met inbegrip van een onderzoek van de gehele mond, zijn essentieel in de vroege opsporing van kankercellen en precancereuze aandoeningen. U kunt een zeer klein, maar ook gevaarlijk, orale spot of een zere hebben en niet van bewust zijn.

Uw tandarts zal zorgvuldig onderzoeken de binnenkant van je mond en tong en bij sommige patiënten kunnen vlak, pijnloos, wit merken of rode vlekken of kleine wondjes. Hoewel de meeste van deze zijn onschuldig, sommige niet.

Leukoplakie is een dikke, witachtige kleur patch die zich vormt op de binnenzijde van de wangen, tandvlees of tong. Deze patches worden veroorzaakt door een teveel aan celgroei en komen veel voor bij gebruikers van tabak. Ze kunnen ook voortkomen uit irritatie, zoals een slecht passende prothese of gewoonte kauwen op de binnenzijde van de wang. Een gevaar is dat leukoplakie kan ontwikkelen tot kanker.

Ongeveer 35.000 nieuwe gevallen van orale kanker per jaar worden gediagnosticeerd in de Verenigde Staten. Ongeveer 25 procent van deze mensen zullen sterven aan de ziekte. Volgens de American Cancer Society, mondkanker gebeurt bijna net zo vaak als leukemie en eist meer levens dan melanoom en baarmoederhalskanker.

Uw tandarts kan een biopsie aanraden als een leukoplakie verschijnt bedreigend. Hij of zij zal de laesie te onderzoeken en na de biopsie resultaten om te bepalen hoe de geïdentificeerde oorzaak te beheren. De behandeling begint meestal met het verwijderen van de factoren die bijdragen aan de laesie. Stoppen met tabak of vervanging van slecht passend kunstgebit of bruggen

Voor meer informatie over de symptomen en risico's van mondkanker, bezoek de American Cancer Society website op www.cancer.org/docroot/CRI/CRI_2x.asp?sitearea=&dt=60.
© American Dental Association. Alle rechten voorbehouden. Reproductie of heruitgave is strikt verboden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de American Dental Association.