Tandheelkundige gezondheid > Oral Problemen > aften > De grondbeginselen van zweertjes in de mond

De grondbeginselen van zweertjes in de mond

 

Mouth zweren kan vervelend, pijnlijk en lelijk. Ze kunnen worden veroorzaakt door bacteriële, virale of schimmelinfecties, een losse orthodontische draad, een prothese die niet past, of een scherpe rand van een gebroken tand of vulling. Een van de meest voorkomende zweertjes in de mond zijn Aften en koortsblaasjes.

Aften zijn kleine zweren met een witte of grijze basis en een rode rand. In tegenstelling tot koortsblaasjes, Aften verschijnen in de mond. Hun precieze oorzaak is onzeker, maar sommige experts zijn van mening dat problemen met het immuunsysteem, bacteriën of virussen kunnen worden betrokken.

Vermoeidheid, stress of allergieën kan de kans op een afte verhogen. Een snede veroorzaakt door bijten de wang of de tong, of reacties van warm voedsel of dranken kunnen bijdragen tot pijnlijke ontwikkeling verteren. Darmproblemen, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, lijken ook voor sommige mensen meer vatbaar te maken.

Aften genezen meestal op hun eigen na een week of twee. Over-the-counter topische anesthetica en antimicrobiële mondspoelmiddelen tijdelijk verlichting kunnen voorzien. Blijf uit de buurt van hete, pittige of zure voedingsmiddelen die de zere kan irriteren. Antibiotica en sommige orale bandages kunnen secundaire infecties te verminderen.

koortslip wordt ook wel koortslip of herpes simplex. Ze zijn groepen van pijnlijke, met vloeistof gevulde blaasjes die vaak barsten rondom de lippen en soms onder de neus of rond de kin.

Koortsblaasjes veroorzaakt door herpes virus type 1 zeer besmettelijk. De eerste infectie (primaire herpes), die vaak plaatsvindt voordat de volwassenheid, kunnen worden verward met een verkoudheid of griep en kan leiden tot pijnlijke letsels uitbarsten in de hele mond.

Zodra een persoon is geïnfecteerd met primaire herpes, het virus blijft in het lichaam en veroorzaakt incidentele aanvallen. Voor sommige mensen is het virus blijft inactief. Echter, kan een aanval koorts, zonnebrand, schaafwonden of emotionele overstuur te volgen.

Koude pijnlijke blaren genezen meestal in een week op zich. Over-the-counter topische anesthetica enige verlichting kan geven. Prescription antivirale geneesmiddelen kunnen dit soort van virale infecties te verminderen.

Neem contact op met de ADA als u vragen hebt over dit artikel.
© American Dental Association. Alle rechten voorbehouden. Reproductie of heruitgave is strikt verboden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de American Dental Association.