Tandheelkundige gezondheid > Oral Problemen > aften > Brandend gevoel in de mond kunnen wijzen op meer serieuze Conditions

Brandend gevoel in de mond kunnen wijzen op meer serieuze Conditions

 

Mondbranden is een pijnlijke en vaak frustrerende aandoening. Sommige patiënten vergelijken met hun mond hebben verbrand met hete koffie.

De brandende gevoel kan de tong, het dak van de mond, tandvlees, de binnenzijde van de wangen en de achterzijde van de mond of keel. De aandoening is ook wel bekend als "brandende tong (of lippen) syndroom" "gebroeid mond syndroom" "glossodynie" en "stomatodynia. '

De precieze oorzaak van Mondbranden vaak moeilijk te lokaliseren. De aandoening is lange tijd gekoppeld aan een verscheidenheid van andere aandoeningen: menopauze, diabetes, voedingstekorten, tong stoten, aandoeningen van de mond, zure reflux, kankertherapie en psychische problemen.

Zodra Mondbranden begint, kan vele jaren blijven bestaan. Patiënten die het hebben kan wakker met geen pijn alleen te vinden dat de branderig gevoel groeit steeds erger tijdens de dag. Ze kunnen moeilijk in slaap vallen hebben. Het ongemak en rusteloosheid kan stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst en depressie.

Uw tandarts kan de diagnose te bevestigen en het ontwikkelen van een passend behandelplan. De tandarts zal uw medische geschiedenis bekijken en vragen u om uw klachten te beschrijven.

In de eerste plaats mondelinge voorwaarden waardoor de branderig gevoel moeten worden onderzocht. Bijvoorbeeld, als je een droge mond, kan uw tandarts adviseren dat u meer te drinken of kan wijzen op speeksel-vervangende producten die kunnen worden gekocht bij een apotheek. Een orale swab of biopsie kan worden gebruikt om te controleren op spruw, een schimmelinfectie; spruw kan worden behandeld met orale antifungale medicatie. Elke irritaties veroorzaakt door scherpe of gebroken tanden of door een verwijderbaar gedeeltelijke of volledige prothese moeten worden afgeschaft.

Andere eenvoudige maatregelen kunnen helpen. Elimineer mondwater, kauwgom, tabak en zeer zure vloeistoffen (bepaalde vruchtensappen, frisdranken en koffie) voor twee weken om te zien of er sprake is van verbetering.

Als uw tandarts vaststelt dat er geen mondelinge voorwaarden waardoor de branderig gevoel en de bovenstaande het probleem niet op te lossen stappen, aandoeningen zoals diabetes, abnormale schildklier aandoeningen, syndroom van Sjögren (een reumatologische aandoening), minerale tekortkomingen of voedselallergie moeten worden onderzocht.

Neem contact op met de ADA als u vragen hebt over dit artikel.
© American Dental Association. Alle rechten voorbehouden. Reproductie of heruitgave is strikt verboden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de American Dental Association.